Ik ben Karolien (ook wel Kaat genoemd) Jansen-Roeland (1976)

Als meerling aangelegd maar alleen geboren.

Ik had nog nooit van een lost of vanshing twin gehoord, totdat ik rond mijn 25ste levensjaar door een burn-out vast liep in mijn eerste echte baan als socio therapeut. Door regressietherapie kwam ik er achter dat ik één van een meerling ben maar spijtig genoeg alleen geboren. Het ‘in en uitsluiten’ van de gedetineerden was voor mij de trigger om emotioneel vast te lopen – ik vond het verschrikkelijk om mensen uit te sluiten en op cel te zetten als het lastig werd. Het kwartje van cel-deling viel pas vele jaren later.

Mijn gevoel van ‘anders zijn’ is er altijd geweest, ik dacht dat dit kwam door mijn dyslexie. Vaak voel(de) ik mij niet op mijn plek, eenzaam, verdrietig, buitengesloten, onrustig en alleen gelaten. Dat dit, als alleen geboren meerling, komt doordat je onbewust altijd op zoek bent naar de ander (ongeboren kind(eren)) werd mij past veel later duidelijk.

Dankzij de ondersteuning vanuit speciaal onderwijs in verband met mijn dyslexie, kon ik doorstromen van het lbo naar het mbo. En ben ik in 2000 hbo afgestudeerd als Sociaal Juridisch Dienstverlener. Met dit diploma op zak heb ik (eerst binnen de tbs-kliniek en) aansluitend 18 jaar als re-integratiespecialist binnen het Sociaal Domein van verschillende gemeenten gewerkt. Het viel mij op dat mensen die langer gebruik maken van een (bijstand)uitkering vaak gehinderd worden door gestapeld verlies en daar moeizaam mee kunnen dealen. Ik heb mij, mede door dat inzicht, de afgelopen jaren (’18-’20 post hbo) bij geschoold tot trauma en verlies coach en volg ik momenteel een opleiding tot bezielend loopbaan coach. 

In 2020 ben ik met Lemnis-Kaat coaching gestart. Ik vind het belangrijk stil te staan bij wat het lijf maar ook de ziel te vertellen heeft en daar kon ik binnen de gemeente onvoldoende gehoor aangeven. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben een boodschap over te brengen. Wanneer lichaam en geest door trauma of verlies zijn gesplitst is het van belang dat het zenuwstelsel tot rust wordt gebracht zodat het gebeuren alsnog kan worden verwerkt.

Om naast de verwerking ook recht te doen aan het ontregelde zenuwstelsel heb ik mij geschoold in verschillende massage technieken. Massage geeft ontspanning, harmonie en innerlijke rust. Wij mensen zijn zoogdieren – wij kunnen simpelweg niet zonder huidcontact, warmte en basisveiligheid. Massage kan onderdeel zijn van een trauma en verliesverwerking maar kan ook een opzichzelfstaande behandeling zijn.

Het is een misvatting om te denken dat een trauma altijd groots en intens moet zijn. Een onverbale afwijzing, gebrek aan basisveiligheid of miscommunicatie kan al leiden tot een blokkade (knoop in je maag, brok in je keel, slapeloosheid, onrustig gevoel).

Vanuit Lemnis-Kaat wil ik helpen trauma en verlies te (her)kennen, te verwerken en los te laten. En je daarnaast te ontdoen van opgebouwde spanning in het lijf. Waarom zou je onnodige ballast meezeulen terwijl je er ook lering uit kunt trekken, je er afscheid van kunt nemen en je opgeruimd verder kan gaan.

Voor mij in mijn persoonlijke proces was en is dat niet anders!

Ik ontmoet je graag voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen afstemmen  of Lemnis- Kaat iets voor je kan betekenen. 

Met een liefdevolle groet en waardering,

Karolien