Ik begeleid je met liefde en aandacht door jouw rouwproces
Verliescoach
Verlies als rode draad
Rouw en verlies zijn onlosmakelijk verbonden met het leven. Verlies blijft niet beperkt tot een moment; het groeit mee met ons leven en verandert van vorm en betekenis naarmate de tijd verstrijkt.
Rouw kan ontstaan bij het overlijden van een dierbare, bij een miskraam, maar ook bij het verlies van een baan, een relatie, of jouw gezondheid.
"Ik luister naar jouw verliesverhaal, zo vaak als nodig is, totdat het verzacht, de balans herstelt, en de veerkracht terugkeert."
Rouwarbeid is har(t)d werken: ik ben er om je te ondersteunen!
Een verlies kan je diep raken en uit balans brengen. Je worstelt met een scala aan emoties terwijl je probeert het verlies een plaats te geven. Hoewel de tijd veel van de pijn verzacht, blijft er vaak een deel bestaan.
Rouw kan gepaard gaan met uiteenlopende, soms intense, verschijnselen. Iedereen ervaart rouw op een eigen manier. De wereld om je heen draait door, wat soms pijnlijk kan zijn. Je hebt misschien de neiging om te willen roepen: “Stop! Sta stil!” Naast emotionele reacties zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid, piekeren, hulpeloosheid en/of ontevredenheid, kan rouw ook fysieke symptomen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en een verminderde eetlust.
Ontdek hoe ik jou kan helpen
Persoonlijke archiefkast (PAK)
Bij verliesbegeleiding maken we een persoonlijke archiefkast (PAK). Het maken van een PAK geeft handvatten hoe we verlies in kaart kunnen brengen en welke interventies helpend zijn om het als nog te verwerken. Je moet de verlieslast wel zelf tillen maar hoeft het niet alleen te dragen!
Psychosociale stressanalyse (PSA) en Psychosociale stressinterventie (PSI)
Daarnaast voeren we een grondige analyse uit en passen we persoonlijke interventies toe (PSA, PSI) om het verlies effectief te verwerken en te ondersteunen. Dit proces draait om drie essentiële stappen: Bewust worden, Afscheid nemen, en Opbouwen (BAO).
Tevens maak ik gebruik van verschillende methoden zoals opstellingen, tijdlijntherapie, bodydrum release, verliescommunicatie, en traumawerk om het herstelproces te ondersteunen.
Massage
Massage kan helpen om het verdriet dat zich fysiek in het lichaam heeft vastgezet, los te maken en de emotie te laten stromen. Huidcontact speelt een cruciale rol in het herstelproces, omdat het ons als mens helpt om verbinding te maken en te helen.
Rouwfasen en rouwtaken
Rouw verloopt in golven, met afwisselende periodes van intense emoties zoals verdriet, boosheid, onmacht, en teleurstelling, gevolgd door momenten waarin het verlies meer naar de achtergrond verdwijnt. Hoewel je deze golven enigszins kunt sturen, kunnen onverwachte triggers, zoals een herinnering, een associatie, een scène in een film, een geur, of een voorwerp dat doet denken aan de verloren persoon, plotseling weer een golf van emoties teweegbrengen.
Vier rouwtaken bij verlies:
1. Verlies erkennen: Het verlies onder ogen zien, ook al voelt het in het begin onwerkelijk.
2. Pijn doorleven: De emoties en fysieke reacties op rouw doorstaan om het verlies te verwerken. Opgekropt verdriet, stress, en de pijn van een ‘gebroken hart’ nestelen zich vaak in de borstkas, met name rond het hart. In de reflexologie wordt spierspanning in de middenrug vaak geassocieerd met gevoelens van hopeloosheid, machteloosheid, en onzekerheid.
3. Aanpassen aan een nieuw leven: Je leven opnieuw inrichten zonder de overledene en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.
4. Herinnering behouden: De pijn verzacht, maar de herinnering blijft, terwijl je langzaam weer naar de toekomst kijkt.
Deze taken verlopen niet in een vaste volgorde en kunnen in golven terugkomen, vooral rond speciale gelegenheden.
Mijn missie
Zoals Theresia van Avila zei: “Doe de dingen die de meeste liefde in je wekken.” Dat is wat ik doe in mijn praktijk, waar verlies altijd de rode draad vormt, en waar ik mensen met liefde en aandacht begeleid in hun veranderproces of transformatieproces.
Ervaringen van mijn klanten
Laten we in contact komen!
Ik ontmoet je graag voor een vrijblijvend gesprek zodat we samen kunnen afstemmen of Lemnis-Kaat iets voor je kan betekenen.
Lemnis-Kaat
Karolien Jansen-Roeland
Adres
Bhome@work
Praktijkruimte B@14
Zomerdijk 9E
9742 JR Meppel
© 2024 Lemnis-Kaat | Fotografie: Harriet ten Hoopen | Ontwerp en realisatie website: Duidelijk Sas